вторник, 14 февруари 2017 г.

Ефективното възпитание част 2: ще запалиш ли една? Смени сценария, прецакай тийнейджъра

В Младежката култура отдавана се разпространяват life-hack – ове как да прецкаш родителите – имитираш подписа на бележки на отсъстввие от училище, криеш цигарите в казанчето на тоалетната и т.д. Време е родителите да отвърнат на удара.
И така как да прецакаме тийнейджъра?

Какво най-много у се иска на един тийнейджър? Да е независим, самостоятелно да взима решения, да е одобряван от приятелите си и да не е контролиран от родителите. Още – да отрича ценностите на предишното поколение и да се бунтува срещу тях, да утвърждава себе си като се съпротивлява на опитите за възпитание.

Как го прави? Може да избира от ограничен арсенала : да отговаря нагло, да блъска вратата, да бяга от часове, да пие, да пуши, да лъже къде е и какво прави, да си прави пиърсинги и татуировки, да си боядисва си косата синя :)

Чудесно. Нашата задача е да му отнемем всички тези удоволствия. С мен ли сте?
На всички ни е ясно че с наставления тия работи не стават, ако ставаха нямаше да съществуват. В част 1 говорихме колко е важно да е подготвена почвата. При условие е сме се погрижили за това се заемане със смяната на сценария.

Какъв е сценария: повечето родители нямат никакво въображение и постоянно дуднат за това колко е важно да се учи и да се води здравословен начин на живот защото това определя целия бъдещ живот на детето. Това по принцип е вярно. Но не действа. Влиза през едното ухо и излиза през другото, защото детето е подготвено за това.

Затова обръщаме сценария с твърдения, точно обратни на тези, които детето очаква, с което ще предизвикаме най-малкото неговото внимание. Важно е да се направи изпреварващо, преди проявите да са станали факт около 10-12г.. И така – топ фрази:

1. „Не е ли време да пропушиш“ особено в компания на други хора и негови връстници е хитов. Важно е да се уцели момента преди да е пропушил.
2. „Хайде да ходим заедно на тату. Само една седмица боли зверски, после минава“
3. „Няма ли най после да почнеш да се бунтуваш срещу нас и да правиш простотии. Дръж се като истински тийнейджър! На всичките ми приятелки децата го правят, не е честно“ - това в моменти когато си прекарвате добре заедно.
4. „Купих синя боя, искаш ли да ти боядисам косата и да ти направя пънк прическа. Много си смотан така“
5. „Абе вие бягате ли от час? Ние много бягахме, чувствахме се много порастнали и големи бунтари“
6. „Днеска още не си сядал на компютъра, да не си болен?“

Реакцията е пълен шаш – неутрализирали сме целия му арсенал. Обратната психология действа с пълна сила и желанието да се противопоставя на родителите води детето по правилния път. Не е сладко да пиеш,пушиш и бягаш от час ако родителите не забраняват, не е забавно дори да се бунтуваш.

Предупреждение – поработете първо със себе си. Трябва да звучите уверено и спокойно, за не ви заподозрат в манипулация. Бъдете готови за проверки и провокации, косата винаги може да се пребоядиса, доверието и уважението на детето е безценно;)


ПС. Този експеримент е успешно проведен над един тийнейджър от мъжки пол. В експеримента няма пострадали животни :)

1 коментар:

  1. Ако няма изградена връзка на доверие между деца и родители, а частта с възпитанието е проспана, никакви обратни или не-обратни психологии няма да сработят. Най-много още по-зле да стане. Особено, ако се намесят наркотици.

    ОтговорИзтриване