четвъртък, 15 юни 2017 г.

Искам да се харесвам на всички !!!

Наскоро една моя колежка в разговор на тема колко противоположни сме с нея в някои отошения каза: "Аз и ти заедно правим идеалната жена“. Това което ме шокира е че в главата на всяка жена има един стремеж към идеалност, към универсалност, с цел да се постигне максимална харесваемост.

Стремежът да се харесва е нормален за всеки човек, но напоследък границите сякаш са изчезнали и цената вече не е важна. Всички жени се стремят към средностатичтическото с устрем достоен за по-добро приложение – която е руса иска да е тъмна, която е с къдрава коса- да е с права, която е скъси нокти да е с дълги, която има вежди да няма която има големи гърди да ги намали, а ако е с малки да ги увеличи, с една единствена цел – да се хареса на всички. Представете си свят в който всички жени са еднакви – пластмасови кукли с идеални мерки, дълги руси коси (изправени), с лифтинг и пластика.

Всеки маркетолог знае че още не е измислен на света продукт който да се харесва на всички и стремежа да се произведе такъв е обречен на провал. Логичната цел би трябвало да бъде да се извлече максимума от природните дадености за да се създаде оригинален продукт насочен към определен сегмент потребители вместо сляпо да се гони максималното съответствие на стандарта с надеждата че универсалността дава най-големи шансове за успех.

Още по странно и нелогично е това на фона на женската природна потребност от един единствен и любим човек с който да се гради сериозна връзка. Къде е проблема – всяка жена иска да е универсална външност и универсален набор качества (отлична домакиня, съпруга, майка, професионалист), като пропуска един много важен факт: универсалните продукти са взаимозаменяеми. Специализираните продукти имат по-ограничена, но по-вярна аудитория, по-готова да направи покупка и с по-високи изгледи да остане доволна от покупката за по-дълго време.

За тези, които още не са възмутени от сравнението на жените с продукти - Ако продаваш самсунг по-добре да имаш 10 заклети почитатели на самсунг отколкото 100 фенове на айфон за които си компромисен вариант


Няма коментари:

Публикуване на коментар