понеделник, 24 юни 2019 г.

Бодипозитивът – най грозната лъжа на века


Лъжа е че гозните целулитни гънки, белези и косми по тяло с тегло в рамките на автомобил среден клас не могат да бъдат повод за гордост. Истина е, че всеки има право да изглежда както си иска, но ще трябва да плати цената околните да го гледат втренчено и осъдително. Това е нормална реакция на обществото към гротескно като замисълът е да предизвика чувство за срам и болка от отхвърлянето. Тези чувства от своя страна ще доведат до действия за нормализиране на формите. Всеки иска да бъде приет и харесван от другите и това може да бъде много, много силна мотивация за промяна.
Бодипозитивът е страшен защото отнема на жертвите си полезният срам от гротескното си тяло и го заменя дори не с приемане, а с гордост!!! Това е пълен абсурд – не можеш да бъдеш горд от това че си грозен космат дебел и болен. Трябва да намразиш това кошмарно тяло от цялото си сърце, за да се вразумиш и да потърсиш помощ. Друг начин няма.
Има поне два проблема на „бодипозитивния“ – здравословен и психологически, като вероятно вторият е довел до първия. Човек голям колкото трактор не може да бъде психологически и физически здрав, нито да доживее до старини. Той е стигнал до този момент не защото има проблеми с хормоните или е фамилно обременен. Стигнал е, защото всеки ден е погълнал огромно количество храна. Правил е този избор ден след ден. Какво стои зад това решение – или травма с която не може да се справи, стрес или тревожност – това е работа на професионалистите, към които трябва да се обърне. Това е един болен човек и със сигурност не е красив.
Обществото вместо да насочва тези хора към помощ от психолози и диетолози измисля по-лесна стратегия – обявява ги за красиви. Ясно е че зад философията на бодипозитива се крият интересите на хранителната индустрия, която модифицира безконтролно преработената храна, така че да не води до насищане за да се купува още и още. Когато фен на Макдоналдс се погледне в огледалото и се ужаси, бодипозитивът го гали по рамото и му шепне в ушенцето: „Това си ти и трябва да се гордееш с начина, по който изглеждаш. Ти имаш право да си красив във всеки размер!“
Когато в стадо животни има болен или много стар индивид, той става първа жертва на хищниците – така го е измислила природата, понеже не е ценен за еволюцията. Това е полезно за цялото стадо. Човешкото общество тръгва по грешен път – стимулира и защитава ненормалното – джендъри, гейове, „бодипозитиви“, малцинства, инвалиди, като забравя да пази здравите нормални индивиди, които са неговото ядро. Това е несъмнено гибелна стратегия, която ще доведе до отслабване и израждане на човешкия род.
Какво можем да направим ние малките хора против тази стратегия за изтребване на човечеството? Нека всеки един от нас каже на един човек-трактор че е дебел, не бодипозитивен, и трябва да потърси помощ. Така му помагаме в дългосрочен план, а не си измиваме ръцете, гледайки в друга посока и плюейки си в пазвата да не се случи на нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар