понеделник, 3 юни 2019 г.

Щом ме бие значи ме обича? Таня и Светозар от Женени от пръв поглед



Питали ли сте се някога защо някои жени стават жертва на домашно насилие а други не? Защо някои търсят помощ и се спасяват, а други остават да търпят? Защо дори спасили се от насилника, следващият път отново попадат на такъв? Таня и Светозар от Женени от пръв поглед са олицетворение на пагубните модели на психологическо и емоционално и физическо насилие в българското семейство. Таня беше обиждана, подигравана, третирана като малко дете, жертва на гаври и нежелано мачкане и целуване от Светозар – и това се приемаше за нормално – никой от „психолозите“ в екипа не каза стоп камера какво става тук прекратяваме, нито пък Таня отида да се оплаче и да поиска предсрочно прекратяване – за българското семейство това е „нормално“.
Жените жертви на домашно насилие са най-добрите и послушни пораснали момичета с психологията на жертва подарък от мама и тате.
Социализацията на момиченцата в обществото от 20 век включваше преди всичко да са мили, послушни, изпълнителни, да не оспорват изискванията на родителите си, да са тихи и да не провокират конфликти да не се излагат публично, да не спорят и отстояват мнението си. Агресивните чувства, несъгласието, протеста се потискат със всички възможни средства, за да може момиченцето да е удобно за родителите си, да се гледа лесно и да може лесно да приеме традиционната женска роля в бъдещото си семейство. Главните инструменти за това потискане на свободната воля е чувството за вина – ако нещо лошо ти се случи – ти си виновна, защото не си слушала и не си се старала достатъчно. Мама и татко те обичат най-много и щом наказват, значи – това е любовта. Наказанията не са винаги физически, но подигравки, засрамване, сравнения с детето на комшиите – ежедневно.
Колкото и ужасно да звучи, това се е случило на почти всички от нас, порасналите вече жени в една или друга степен. Да, родителите налагат контрола си и спестяват проблеми по този подъл и недостоен начин, повечето от тях без умисъл за последствията.
Какви са последствията? Когато мъжът удари жената си в нея се задейства рефлекса на малко момиче – щом ме наказва, той ме обича, но аз нещо бъркам, трябва да съм по добра, повече да се старая, да не го ядосвам. Така, както в детството сме намирали оправдание на родителите, които са ни наказвали справедливо и ли не, така намираме оправдание на насилника. Жената мълчи и пази всичко в тайна - трябва да е тиха, послушна и да пази мира и хармонията в семейството – дори и на тази цена. Така са я учили като малка – да не се излага пред хората. Какво толкова – няколко шамара, нима семейната идилия не си струва да потърпиш?
Нормалната жена без психологически травми от детството може да бъде ударена само веднъж – първия. След това тя или отвръща, или си тръгва. С децата. Всичко друго е отклонение – диалог и комуникация с насилника не може да има. Жените получават съвети отвсякъде, дори известни телевизионни психоложки, че всички проблеми в семейството се коренят в липсата на комуникация и се решават с говорене и диалог. Няма такова нещо.
Ако имате момиче, научете го че ако не му харесва грубото отношението на мъжа до нея може да го сподели веднъж и да поиска промяна. Ако това поведение се повтори, трябва да потърси помощ и да прекъсне всякакви контакти с насилника. Никакви молитви и клетви оправдания с алкохол не се признават. Това е.
Много се говори сега че момичетата стават агресивни, бият се в училище за момчета и т.н. Това не е добра тенденция, но е рикошет от ролята на послушното и тихо бито момиче от миналото. Донякъде се радвам за тях, защото Това са момичета, които никога няма да влязат в спешното със счупен от мъжа им нос или ребра.
За щастие, Таня се спаси от насилника Светозар. Макар и прекалено добре възпитана за да не дърпа и позволи да я мачка и целува пред камера, за да не се „излага“ пред хората, накрая все пак тя намери сили да стане и си тръгне.
А колко други не се спасиха? Какво ще кажете за извода на „психоложката“ Магдалена Ангелова, че между тях тлеели чувства и имало неизказано привличане? Обвинявам Ангелова и семейни консултанти като нея, които до последно „спасяват“ семейства и насаждат обществената поносимост към домашното насилие. Домашното насилие съществува, защото жените го толерират.
Скъпи жени, запомнете, бие не значи обича, бие означава бягай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар