сряда, 10 май 2017 г.

Да правиш или да бъдеш – дилемата на съвременната жена

Имам една много заета приятелка. Балансира с бизнес, деца, семейство, учене, семинари за саморазвитие. Умна, интересна, поддържана. Всеки път когато се чуем става едно и също: „Много ми се иска да се видим но тази седмица не мога, много съм заета“. В края на краищата срещата да се осъществи след месец за час през който телефона звъни непрекъснато и тя го вдига. За да обяснява къде е с кого е и кога ще свърши като присъства на срещата само телом а в главата й се въртят другите неща които трябва да свърши през деня. Само на мен ли това ми се вижда ненормално?

Новата мода за успешните жени е да бъдат заети. Не е престижно да разполагаш с много време за себе си, това значи че си мързелива или нямаш какво друго да правиш (или ужас!- с кого). В ценностната система на тази жена всички други и със своите потребности и желания са по-важни от нея и нейните желания, защото своите желания тя задоволява по остатъчен принцип – ако и колкото време остане. Е, както знаем времето никога не остава, защото желаещи да се възползват от чуждото време и внимание винаги има и най-близките са най-честите виновници за това.

И към въпроса – заетостта на жената индикатор ли е за нейната стойност? От позицията на човек вървял по този път - НЕ. Постоянната заетост като начин на живот където препускаш от един ангажимент към друг е просто индикатор за неспособността да  намираш подизпълнители и да  делегираш отговорност.  Индикатор е за перфекционизъм и самозаблуда че ако не съм аз няма кой да свърши тази работа. Жената се заблуждава, че колкото повече неща върши, толкова по-висока е стойността й , като търси самочувствие в правенето, в трескавата активност която в крайна сметка я изощава.

За съжаление това е самоизмама. Жената има стойност извън правенето, по точно в бъденето, в онова ресурсно състояние в което тя се превръща в генератор на енергийно поле за хората около себе си. Захранени от това поле, те могат (и искат) да вършат голяма част от това, което й е необходимо. Смея да твърдя, че мъжете избират жената не според това какво може, а как го кара да се чувства, защото той е този, който може всичко, ако е добре мотивиран. Самата природа отрежда на жената роля да генерира желания и мотивация за тяхното изпълнение. 

И какво сега, нищо ли да не правим – ще попитат жените. Напротив, ако се чувстваш заредена с енергия, можеш да правиш каквото искаш, но ако си изтощена от безкрайни социални и бизнес ангажименти, от грижа за семейството, но не можеш да спреш, да вземеш почивка и да се заредиш в тишина и спокойствие, спри се. Аз ти давам право на почивка. Твоята работа е да седиш по цял ден на зарядното и да се отделяш само за да вършиш отделни избрани от теб задачи. Не забравяй да се заредиш преди батерията да падне под 50% защото истинската ти стойност не е в това, което си свършила, това е твоето хоби. Стойността ти е в това, колко ти е пълна батерията, колко спокойна, отпусната, доволна от живота си сама по себе си.

Не вярваш? Не се страхувай да пробваш!


Няма коментари:

Публикуване на коментар