неделя, 19 август 2018 г.

Децата и морето

Бихте ли се разходили о вълнолома в такова време?

Преди няколко дена целия град оплакваше смъртта на двамата младежи загинали в морето на връх празника на Варна. Когато загиват млади хора които са в началото на живота си е много тъжно и несправедливо. За това съм съгласна. Да видим сега кой е виновен и най-вече как да не се повтаря това.

Научих за новината в един фризьорски салон. Всички присъстващи жени с тайната мисъл „ами ако беше моето“ се надпреварваха да кълнат общината, морската администрация, кмета, полицията, държавата, Бойко Борисов, когото и да е, само не и да погледнат в огледалото. Трябвало да има заграждения и предупредителни табели че разхождането е опасно за живота. Трябвало общината да се погрижи за безопасността на тетраподите, едва ли не за безопасността на морето.

В момента в който споменах, че е добре родителите да се погрижим за децата си, тъй като до 18 те са изцяло наша легална, морална и човешка отговорност предизвика гробна тишина. Каква кощунствена идея! Някой друг трябва да е виновен! Как така родителите? Не е възможно! Ние ги храним, обличаме, купуваме им телефони, нека някой друг да ги пази!

Кой? Кой е длъжен да пази нашите деца когато те извършват опасни постъпки?
Всеки който има или е имал момче на 13-14 години знае, че на тази възраст бушуващия тестостерон ги кара да извършват необмислени и рисковани постъпки, особено в компанията на връстници, където всеки се стреми да се докаже. Нека бъдем реалисти -Не е сериозно да се мисли, че огради и надписи биха спрели момчешките компании да ходят по тетраподите. Най-вероятно биха ги нахъсали още повече да се правят на герои. Това е в природата им. Още повече, когато са под въздействие на алкохол и други вещества. Лично аз бях на вълнолома 3 дни преди инцидента и наблюдавах няколко групички момчета, насядали по тетраподите с големи бутилки бира и нещо което прилича на цигари в ръцете. Вълни имаше, но те се виждаха ясно. Всеки трезвен човек на повече от 10 години може ясно да види и прецени опасността. Аз лично се върнах вместо да продължа замислената разходка. Те явно са видели, разбрали, но решили все пак да отидат.

Нека сме наясно – това не е вълна-фантом, вълна убиец, изникнала изневиделица на алеята за разходки, помела беззащитни 3-4 годишни деца. Това са вълни които се виждат от далече, на вълнолом, който не е място за разходки най малкото на деца. Те са видели и поели риска. За нещастие на родителите и роднините си.

Истината е, че морето взема своите жертви всяка година и то във всеки морски град. Чувала съм от моряци, че морето не обича да се отнасят с неуважение към него. Морето е опасно и всеки е длъжен да внимава и да се пази сам, да пази и децата си. Безотговорно е живеейки в морски град да не научиш детето си да плува. Безотговорно е да не го научиш на елементарни техники за безопасност. Безотговорно е да си затваряш очите, когато употребява алкохол и вещества, които стимулират безотговорното поведение. Всеки родител в морски град е длъжен да предвиди опасни ситуации с морето и да бъде уверен, че детето осъзнава опасността и знае как да се пази.

Внимателните не се давят, давят се неподготвените и безразсъдните. Запомнете го, родители и следващия път когато търсите виновните, погледнете в огледалото.


5 коментара:

  1. Браво, подкрепям мнението.

    ОтговорИзтриване
  2. За съжаление, това е самата истина, но и най-предпазливото и "послушно"дете на света, може веднъж да реши да се "докаже" и да се случи това, просто няма гаранция, инцидент😔

    ОтговорИзтриване
  3. Не стоят нещата точно така, излизал съм през тетраподите поради скъсано въже на кайтсърфа ми, изобщо ситуацията там не е до плуване. Колкото и да си добър плувец една вълна е достатъчна да те размаже в бетона, а следващата да те дръпне под тетраподите.

    Колкото за деня на трагедията, даже да е духало 48 или 72 часа изток/североизток при скорост на вятъра 5-7м, толкова голяма вълна не може да се вдигне която да залива вълнолома, камоли да дърпа на обратно!!!
    Децата са си играли на някаква опасна игра и е станала белята!

    ОтговорИзтриване
  4. Да, обаче децата не са били от Варна и всеки уважаващ себе си управник на туристически град полага елементарни грижи за тези, които не живеят тук и не познават опасностите. Още повече, когато е празник на града и рискът от инциденти е голям поради голямото струпване на хора от кол и въже. Догодина ще знаят, но сега вече е късно за тези деца.

    ОтговорИзтриване
  5. I saw many times the same scenario and only parents can be responsible for the negligence of not educating their kids properly and believe that they could take care of themselves at that age.I personally was a reckless but responsible young guy at that age. My acts were just because I was rebel but my family values helped me not to kill myself or to think twice about reckless actions.parents treat kids at that age like if they were 20+ by "trusting them",in reality parents feels that their freedom has regained and that is why they stop paying attention. PARENTS NEEDS TO PAY ATTENTION TO THEIR OWN AT HOME.

    ОтговорИзтриване