петък, 2 ноември 2018 г.

Коледното недоволство на пенсионерите


Новината за 40 лв коледни надбавки на пенсионерите която във всеки случай е добра новина, беше посрещната вълна от недоволство от самите получатели на надбавката. Според тях това било нищо в сравнение с това, което имали другите. Недоволни щяха да са и ако нямаше надбавки, и ако бяха при 50, 100 и 200 лв. Е няма що, страхотен аргумент. Според тях добавките трябва да са половината от имуществото на работещите или пък направо да се изземат парите от имотите от богатите и да се разпределят на пенсионерите, за да може всички да са равни. Имам една лоша новина за вас – комунизмът така и не беше постигнат, а социализмът умря. Няма как всички хора да са с еднакви доходи, това е абсолютна утопия, провалила се във всички времена навсякъде по света.
Българският пенсионер е недоволен на пълно работно време. Той превръща недоволството си в хоби, вместо да се старае да изживее спокойно и колкото е възможно по добре последните си години. Недоволен е най много от себе си и от безсмисления си живот, затова смята, че всички са му длъжни, и когато му дадат подарък за Коледа, реве че му е малко. Пенсионерите в България не се възползват от свободното си време за да четат, практикуват хобита за които са нямали време като млади, да учат нови неща, да пътешестват по света макар и виртуално чрез интернет. Има много удоволствия, които са безплатни или струват нищожно малко. Но не, по лесно е да мрънкаме и да се оплакваме.
Нека видим за какво стигат 40 лв. коледни добавки. Например те са напълно достатъчни да се сложи трапеза за семейството, децата и внуците и да се купи по един шоколад на малките за коледа. Да, без излишества, но и без гладуване. Без цяло печено прасе и 10 литра шотландско уиски, но с бутилка вино и вратни пържоли. За това са дадени, затова стигат. За какво не стигат – за смартфони за внуците например определено няма да стигнат или за коли на децата също. Въпросът тук е да дефинираме коледа – дали това е духовен празник, на който се събира родата за да общува или състезание кой колко може да купи на внуците,? Пенсионерите, израстнали във времената на нематериални ценности, сега напълно ги загърбват и са готови да се поддадат на тенденцията и да се да превърне един светъл Христиански празник в пиршество, преяжане и препиване.  
Далеч съм от мисълта че 40 лв са много и да хубаво щеше да са повече. Но тези пари колкото и малко да се трябва да се приемат като подарък, с благодарност. Има хора, които няма да вземат добавки. Редно е тези, които взимат, да са благодарни. Освен че това е правилния начин да се приеме подарък, това е също правилния подход към живота – да благодариш за което имаш а не постоянно да завиждаш на тези които имат повече и да негодуваш, че нямаш колкото тях. Благодарноста е разликата между вечния недоимък, недоволство и мизерия и това да живееш небогат, но достоен и смислен живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар